30. 4. 2011.

Kubuntu 11.04

Objevljen je novi Ubuntu 11.04, Natty Narwhal. Od kada je najavljen vodi se polemika oko novog desktop okruženja Unity. Neki ga hvale, drugi kude, a meni se, iskreno, ne dopada i ne mogu da se nateram da ga koristim. Svakako je za pohvalu to što su omogućili da se koristi GNOME Classic Desktop. Kao dugogodišnji korisnik GNOME-a, a ne mogu reći da nisam pokušavao da koristim i nešto drugo, uvek sam se vraćao na GNOME.  Novi GNOME Shell mi takođe nije zapao za oko, tako da sam krenuo u potragu za KDE distribucijom koju bih mogao da koristim svaki dan. KDE 4.6 je konačno dovoljno stabilan i brz da me ne izvodi iz takta :)
Igrom slučaja, kupovina novog laptopa se poklopila sa izlaskom openSUSE 11.4 sa KDE 4.6. Instalirao sam i oduševio se. Sve je proradilo iz prve, čak i wireless i touchpad, što nije radilo na Kubuntu 10.10 koji sam prvo instalirao. U pitanji je HP ProBook 4520s. U četvrtak je izašao novi Ubuntu i naravno Kubuntu 11.04, pa sam prekjuče odlučio da ga isprobam. Testirao sam ga juče i prekjuče.
Instalacioni proces je veoma lak i munjevit. Instalicija je trajala desetak minuta. Posle instalacije prvi problem koji sam imao je, ponovo, učitavanje pogrešnog drajvera za wireless karticu. Rešenje nije teško blacklist-ovanje rt2800pci modula je rešilo taj problem. Samo sam dodao blacklist rt2800pci na kraju fajla /etc/modprobe.d/blacklist.conf.
Poslednja verzija KDE tj. 4.6.2 je super. Konačno je KDE 4.n serija došla do stadijuma stabilnosti i brzine, onako kako i treba da bude. KDE nije više toliko zahtevan, ili se to samo meni čini. 

Rekonq browser je previše minimalistički za moje potrebe, pa sam instalirao Firefox, koji je u verziji 4.0.1, ali me razošarao kako radi. Nekako je previše trom, što me je izluđivalo. Potom sam instalirao Google Chrome, koji radi dosta brže, ali Firefox je uvek bio broj 1 za mene.
Sve vreme sam koristio miš, prikačen na USB, a kada sam pokušao da koristim touchpad, usledilo je još jedno razočarenje. Desni i srednji klik ne rade, doduše multitouch radi, ali ne dovoljno dobro i precizno da bih mogao da koristim klik sa dva prsta za skrolovanje, sa tri prsta za desni klik. Pokušao sam da to sredim na nekoliko načina, koje sam našao na raznim forumima, ali bez uspeha. 
Sleep radi bez problema, tj. Suspend to RAM. Iskren da budem, hibernaciju (suspend to disk) nisam ni probao, jer je inace nikad ne koristim. 
Instalacija programa koje inace koristim je prosla bez i najmanjih problema, i sve sam našao u repozitorijumima. Skype sam instalirao iz repozitorijuma, radio je besprekorno, kamera, mikrofon, SVE!
Na kraju, novi Kubuntu je zaista brz i stabilan, sve radi besprekorno, osim ako imate kao ja Synaptics touchpad, tu nastaje glavobolja. Nekome se možda i dopadne način na koji radi, ali ja sam pre za klasičnu varijantu gde mogu da ga koristim sa samo jednim prstom, što na Kubuntu nisam mogao da podesim, a na openSUSE radi kako meni odgovara.

Нема коментара: